Marcel was de eerste speculaas die bij ons een naam had. Zijn smalle dubbelganger kreeg dan ook de toepasselijke naam “Dunne Marcel”. De mannetjes zien er hetzelfde uit, maar de ene is gemaakt uit dikke, malse speculaas. De andere is dun en krokant. En bij die laatste loopt het vaak mis.
Onze jaarlijkse vakantie staat voor de deur. En dat gaat vaak gepaard met een teleurgestelde blik. “Hoe? Moet ik mijn speculaas dan zo lang missen?”
In Herentals is de dunne en dikke speculaas van Speculaasje Heyns erkend als streekproduct door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).
Begin februari kregen we een mailtje van één van onze klanten, Mia. Ze wou graag weten of onze speculaas een erkend streekproduct was.
Ken je het TV-programma “De Bedenkers” nog? Dat werd in 2007 voor het eerst uitgezonden op één. Hier kwamen uitvinders aan bod om hun creatie voor te stellen aan een jury. In het eerste seizoen kwam Els Scheppers met het idee van speculaaspasta op de proppen.
Het is een vraag die we vaak krijgen; suikervrije speculaas. En telkens weer moeten we die klanten teleurstellen. De ene heeft begrip voor de situatie, de andere wordt soms boos.
Zo was er die klant die onlangs zei: “Zijn jullie nu echt te koppig om dat te maken?”
Even over zeven ’s avonds rinkelde de telefoon. Een vriendelijke man aan de andere kant van de lijn vroeg in het Engels of ze een tv-reportage konden maken in onze bakkerij voor een Duitste tv-zender. De eerste gedachte van een cameraschuwe bakker? “No way, José.” Maar we beloofden de man om er even over na te denken.
Een nieuwe speculaasvorm in ons assortiment. Dat gebeurt ook niet elke dag. Het is zelfs al 6 jaar geleden om precies te zijn. Maar die nieuwe vorm, die kwam er niet zomaar. Er hangt een leuk verhaal aan vast...
Als je geen suiker mag eten, dan ga je toch gewoon op zoek naar koekjes zonder suiker? Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want het aanbod is eerder beperkt.
Zeg het woord “Pasen” en wij denken automatisch aan de chocolade eieren. Het kan misschien beroepsmisvorming zijn, maar de kans is groot dat we niet alleen zijn.
Heb je je al eens afgevraagd waar die traditie nu juist vandaag komt? Wij wel. Dus gingen we op (online) onderzoek uit…
Ben je fan van de dikke, malse speculaas? Dan raden we je aan om hem niet langer dan 5 dagen te bewaren. Je zal heus niet ziek worden als je er na dag 6 nog van eet, maar hij zal niet meer zo lekker mals zijn dan wanneer hij vers gebakken is.
Een vraag die deze week in onze mailbox belandde. Om eerlijk te zijn hebben we het onszelf ook al afgevraagd. Daarom hebben we raad gevraagd aan onze goede vriend Google.
Postzegels, zeepjes, balpennen of champagnecaps. Je kan het zo gek niet bedenken of iemand zal het wel verzamelen. En een speculsaasbakker? Die verzamelt kartonnen dozen…
“De lekkerste winkel van Lier vind je vanaf vrijdag 20 augustus in de Antwerpsestraat 47.” Zo kondigde Speculaasje Heyns uit Herentals de voorbije weken zijn pop-up aan. Je vindt er zelfgemaakte speculaas gemaakt op basis van een recept uit 1889.
Dag op dag 5 jaar geleden. Het was een donderdag. En niet zomaar eentje…
Er gingen maar liefst 11 maanden vol plannen, dromen en verbouwen aan vooraf. Een beetje bloed, veel zweet en hier en daar een traan. Maar eindelijk was het dan zover… onze nieuwe winkel in de Bovenrij ging open. En trots dat we waren!
De bekende zaak Speculaasje Heyns uit Herentals lanceert vandaag (donderdag) haar eigen speculaaspasta. Die valt bijzonder in de smaak, want dankzij een voorverkoopsactie is de huidige voorraad al grotendeels uitverkocht.
We krijgen de laatste dagen bijzonder veel vraag naar leveringen aan huis. En dat is ook begrijpelijk. In een wereld waar je voor 23u59 je bestelling doorgeeft, staat deze de volgende dag aan de voordeur.
2020 is een bijzonder jaar, zoveel is zeker. Toen in maart Corona de kop op stak hadden we nog goeie moed dat we er kort na Pasen vanaf zouden zijn. Helaas... Het ziet er naar uit dat ook de eindejaarsfeesten er wellicht zullen moeten aan geloven.
De discussie over Zwarte Piet is weer helemaal opgelaaid nu Facebook en Instagram beslist hebben geen foto’s of video’s meer van hem te tonen. We vinden het een beetje jammer dat onze favoriete feestdag als discriminerend of kwetsend kan overkomen. Daarom een ode aan “Zwarte Piet”, die voortaan als gewoon “Piet” door het leven gaat.
Bij speculaasproducent Heyns in Herentals hebben ze het zekere voor het onzekere genomen. “Onze winkel is klein en we zijn uit voorzorg gesloten”, zeggen Monique (58) en haar man Staf (67). “Was deze crisis in november en december geweest, dan was dat voor ons een kleine ramp.”
Misschien heb je in één van de horeca-zaken in Herentals al wel eens kennis gemaakt met “ons Heynske”. Hij is het kleinste koekje uit onze speculaas-familie en werd speciaal ontworpen als koekje bij de koffie.
Een beetje bloed, liters zweet en tranen van geluk. Na 10 maanden verbouwen, volledig strippen en weer opbouwen, komt het einde in zicht en kijken we vol verwachting uit naar de opening van onze nieuwe winkel op 5 augustus.
Begin juni, vorig jaar. Het begon met een telefoontje van Linda met de vraag of we wilden deelnemen aan een streekproductenmarktje ten voordele van Nepal. Natuurlijk zagen wij dat zitten, samen met tal van andere lokale producenten. En ook dit jaar doen we het nog eens over, en leggen we de lat wat hoger!
Wij hebben een website, dat wist u al. Maar wist u ook dat wij een overzicht kunnen opvragen van de zoekwoorden die bezoekers tot onze website brengt? Bovenaan de lijst van meest gebruikte zoekwoorden staat natuurlijk onze naam. Maar er zijn er ook zoekwoorden bij die minder voor de hand liggend zijn, maar toch best grappig.
Het is vandaag gedichtendag. En daarom lopen we eens even mee met onze speculaasbakker. Benieuwd hoe zijn dag er uit ziet? Je leest er hier alles over...
Plant u een bezoekje aan onze winkel de komende weken? Dan zou het wel eens kunnen dat u uw route een beetje moet aanpassen. Want door de aanleg van nieuwe zebrapaden in hartje Herentals is het niet altijd mogelijk ons van alle richtingen te bereiken. Daarom geven we u graag deze tips mee.
We zijn net terug van een kort tripje naar München. De voornaamste reden van ons bezoek? De IBA-beurs die er elke 3 jaar plaatsvindt. Deze grootste bakkersbeurs ter wereld verzamelt meer dan 1200 exposanten, verspreid over 12 grote beurshallen, in het imposante Messe.
Ja hoor… u leest het goed, wij gaan verhuizen. Eén straat verder. Dat is 200m, 270 stappen of 1 minuut fietsen. Als u natuurlijk geen tussenstop maakt in de lokale kroeg. Vanaf augustus 2016 vindt u ons in de Bovenrij, en wel meer bepaald op nummer 50.
Dat lokale (streek)producten aan een flinke opmars bezig zijn is al lang geen geheim meer. Ze hebben toch net dat ietsje meer dan een gewoon product dat in bulk wordt geproduceerd. Een streekproduct staat voor ambacht en kwaliteit. En bovendien hangt er in veel gevallen een bijzonder interessant en persoonlijk verhaal aan vast.
Sinds 4 generaties zijn onze speculaasvormen onveranderd gebleven. Op één vorm na, gingen ze tot enkele jaren geleden allemaal naamloos door het leven. Maar daar brachten we verandering in; elk mannetje (en vrouwtje) kreeg een naam. En niet zomaar één... ze hebben allemaal een betekenis!
Op zondag 26 april wordt het startschot gegeven voor de opening van het toeristisch seizoen in Herentals. En om dit extra feestelijk te maken organiseert stad Herentals heel wat leuke activiteiten. Eén ervan is een gezellige picknick en streekproductenmarktje. En wij zullen ook van de partij zijn!
Naar aanleiding van gedichtendag verplaatsen we ons even in de schoenen van een speculaas. Want zelfs een koekje kan een zware dag hebben!
Nu het jaar stilaan op zijn einde loopt, blikken we met veel trots terug op een geslaagd 2014. Zo is er de komst van de Specumaat wordt onze speculaas ook in Westerlo verkocht én hebben we een webshop gelanceerd!
Zoals onze naam het al doet vermoeden is speculaas onze grootste specialiteit. Daarnaast is er ook nog onze vatel; een lekker amandelgebak met heerlijke crème-au-beurre. Bij velen het favoriete nagerecht voor verjaardagen of familiefeestjes.
Een ambachtelijke speculaasbakkerij waar alles dagvers wordt bereid met de beste ingrediënten? Dat moet Speculaasje Heyns in Herentals zijn. Monique Heyns en haar man Staf Hufkens vormen de 4de generatie die de baktraditie verderzetten. Op de traditionele manier, uiteraard!
De wijd en zijd gegeerde speculaas van "den Heyns" uit Herentals zal voortaan ook in Westerlo te koop zijn, bij groenten- en fruitwinkel Lizzy's Nieuwe Oogst in de Merodedreef 151. "We zijn al jaren zeer tevreden klanten bij Lizzy's. We mogen dan wel in een andere sector zitten, maar één ding hebben we gemeen: kwaliteit staat bij ons allebei op de eerste plaats."
Speculaas “van den Heyns” is in Herentals en ver daarbuiten een begrip. Tijdens de Sinterklaasperiode komen klanten uit alle uithoeken van België naar het Speculaasje Heyns aan het Lantaarnpad om vrienden en familie te verrassen. “We horen vaak van klanten dat ze telkens bij ons stoppen wanneer ze in de buurt zijn.” zegt bakker Staf Hufkens.
Goed nieuws voor de inwoners van Westerlo; Vanaf 27 september is onze speculaas ook verkrijgbaar bij Lizzy's Nieuwe Oogst! Na het succes van onze Specumaat werd al gauw duidelijk dat er vaak klanten zijn die niet tijdens onze openingsuren tot bij ons geraken, omdat ze niet van Herentals afkomstig zijn.
Vanmorgen kregen we via via te horen dat dit weekend onze Specumaat niet naar behoren werkte. Handig als we zijn, hebben we hem dan maar even binnenste buiten gekeerd. Wat bleek? Enkele voetbalfans hadden zaterdagavond drankbonnetjes in de gleuf voor de muntstukken gestopt.
De grote vakantie is van start gegaan. Tot grote vreugde van de studenten, maar ook van ons. Want zoals onze trouwe klanten ondertussen al wel weten, genieten wij in juli van onze jaarlijkse vakantie. In tegenstelling tot vroeger moeten de echte fans onze speculaas niet missen. Onze Specumaat wordt namelijk dagelijks gevuld met vers gebakken speculaas.
Zin in speculaas maar zijn de winkels al gesloten? Bakkerij Heyns uit Herentals biedt de oplossing. In plaats van brood stoppen Monique Heyns en Staf Hufkens verse speculaas in de automaat. De klant kan er voortaan 24 uur op 24 terecht. De speculaas van Heyns is een begrip in Herentals en ver daarbuiten.
Zwangere vrouwen opgelet: in het holst van de nacht plots onbedwingbare zin in speculaas? Dan is de redding nabij, want in Lantaarnpad is een Specumaat geïnstalleerd. "Volgens mij de eerste in België, zegt zaakvoerster Monique Heyns. De Specumaat werkt tot ieders tevredenheid sinds 25 april.
Met de komst van onze specumaat, verwelkomen we ook drie nieuwe speculaasvormen. "Waarom?" vraagt u zich misschien af. Heel eenvoudig; onze huidige speculaasvormen passen niet allemaal in de specumaat. Daarom kan je naast oude bekenden zoals Marcel, Jules en Louis, nu ook een Hartje, een Heyns en een (vernieuwde) Stadhuis terugvinden.
Wie de afgelopen maanden wel eens door onze straat is gekomen kon er niet naast kijken... Een levensgrote poster op de plaats waar binnenkort onze Specumaat komt. Omdat we nog geen exacte datum wisten, stond er enkel te lezen dat hij "in het voorjaar" zou verschijnen. We moesten tenslotte nog enkele voorbereidingen treffen.
Via onze Facebook-pagina kregen we een leuk berichtje van een klant. Hierin speelde niemand minder dan onze eigen "Marcel" de hoofdrol. We delen het graag met u! "Mijn dochter heeft balletles op vrijdagavond in Herentals. Terwijl zij zich uitleefde, deed ik nog snel enkele boodschappen in 't stad en daar kwam ik hem tegen."
In de winkel, langs de telefoon... De afgelopen dagen kregen we meermaals te horen dat dit het laatste jaar zou zijn dat onze winkel open is. Groot was dan ook onze verbazing, want niets is minder waar! Zo hebben we vorig jaar nog geïnvesteerd in een spiksplinternieuwe oven. Maar ook in 2014 komt er weer iets nieuws aan... onze specumaat!
U kent dat gevoel vast wel. De hele dag zin hebben in een lekker stukje speculaas. Maar het is net onze sluitingsdag? Of onze befaamde Belgische files hebben ervoor gezorgd dat je net te laat in Herentals bent? Binnenkort is dat geen enkel probleem meer! Want dan kan je 24u/24u terecht bij onze specumaat.
Speculaasvormen bepalen hoe de speculaas er uitziet en hoe hij smaakt. Want hoe dieper de vorm, hoe dikker de speculaas. Het zal je wellicht niet verbazen dat wij over een mooie verzameling speculaasvormen beschikken. Voor de dikke speculaas alleen, zijn het er maar liefst 7 verschillende.
Een zachte zoete geur vult Speculaasje Heyns. Het kleine winkeltje in Lantaarnpad in Herentals is gekend voor zijn dikke zachte speculaas. Aan het roer staan Staf Hufkens en Monique Heyns, de achterkleindochter van Jef Heyns die op het einde van de 19de eeuw een bakkerzaak opricchte op de Grote Markt.